Για ποιους λόγους όμως οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές;
Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα άτομα, ανάλογα με την ηλικία τους, γίνονται εθελοντές για διαφορετικούς λόγους. Άνθρωποι που εργάζονται γίνονται εθελοντές για να προσφέρουν στην κοινότητά τους ή σε κάποιον οργανισμό της επιλογής τους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που αγαπά πολύ τα παιδιά και δεν έχει αποκτήσει δικά της παιδιά γίνεται εθελόντρια σε νοσοκομείο παίδων. Οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι συνήθως γίνονται εθελοντές για να κερδίσουν εμπειρία στον τομέα του επαγγέλματός τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Τα άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί αρχίζουν τον εθελοντισμό για να γεμίσουν εποικοδομητικά τον ελεύθερό τους χρόνο και να νιώσουν χρήσιμοι.
Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως τα οφέλη του εθελοντισμού είναι αμοιβαία. Το άτομο, δηλαδή, προσφέρει το χρόνο του, τις γνώσεις και την εμπειρία του σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που τα έχει ανάγκη και ταυτόχρονα το ίδιο το άτομο κερδίζει πολύ μεγάλη εμπειρία, βελτιώνει τις ικανότητές του και ενισχύει την αυτοεκτίμησή του. Έρευνες έχουν δείξει πως οι εθελοντές που αναγνωρίζουν τα προσωπικά οφέλη του εθελοντισμού (ιδιαίτερα αυτό αφορά στους νέους ανθρώπους) είναι πιθανότερο να συνεχίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον εθελοντισμό.
Ποια είναι όμως τα βασικότερα ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη του εθελοντισμού;
1. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Ο εθελοντισμός σου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρεις σε ανθρώπους που σε έχουν μεγάλη ανάγκη. Η προσφορά αυτή σε κάνει να νιώθεις υπερήφανος για τον εαυτό σου και το χαρακτήρα σου. Βοηθάς τους συνανθρώπους σου και την κοινότητά σου, και έτσι παίρνεις πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Νιώθεις πως έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις και να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η αίσθηση αυτή αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου και την ικανοποίηση που παίρνεις από τη ζωή. Και όσο καλύτερα νιώθεις για τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο αποφασισμένος είσαι να κυνηγήσεις τα όνειρά σου!
2. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κατάθλιψης είναι η κοινωνική απομόνωση. Ο εθελοντισμός σε κρατά σε επαφή με τους υπόλοιπους εθελοντές, βελτιώνει το δίκτυο των κοινωνικών σου επαφών και αυξάνει τις πιθανότητες να γνωρίσεις νέα άτομα. Κατά συνέπεια σε περίπτωση που περάσεις δύσκολες στιγμές θα έχεις όλα τα απαραίτητα όπλα για να μην πέσεις στην παγίδα της κατάθλιψης.
3. Γεμίζει τη ζωή του ατόμου με χαρά και νόημα. Ο εθελοντισμός σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο καινούρια ενδιαφέροντα. Η προσφορά εθελοντικής εργασίας σε έναν οργανισμό της επιλογής σου σε χαλαρώνει, σε ηρεμεί και σε γεμίζει ενέργεια για τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς σου. Επιπρόσθετα, σε κινητοποιεί και σου δίνει τη δύναμη να κυνηγήσεις τα προσωπικά και επαγγελματικά σου όνειρα. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, ο εθελοντισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας μας τόσο όσο ο διπλασιασμός του μισθού μας!
4. Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες. Καθώς το άτομο έρχεται σε επαφή με μία μικρή ή μεγάλη ομάδα εθελοντών δημιουργεί καινούριες σχέσεις, διευρύνει το κοινωνικό του δίκτυο και συναντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα με τα δικά του. Υπάρχουν πολλά άτομα που είναι ιδιαίτερα εσωστρεφή και ντροπαλά και δυσκολεύονται πολύ να δημιουργήσουν σχέσεις. Ο εθελοντισμός τους δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να δημιουργήσουν ευκολότερα φιλίες.
Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλά και δεν εξαντλούνται σε αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η προσφορά εθελοντικής εργασίας στον κοινωφελή οργανισμό της επιλογής σου, σου δίνει την ευκαιρία να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, να ενισχύσεις τα θετικά γνωρίσματα του χαρακτήρα σου, να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου και να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες. Βοηθώντας τους άλλους ουσιαστικά βοηθάς τον ίδιο σου τον εαυτό. Τι περιμένεις λοιπόν;
source:joytv.gr