Σελίδες

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Μάθετε γιατί κάθε πρωί ξυπνάτε κουρασμένη





Πόσες φορές σας έχει τύχει, ακόμη κι αν θεωρητικά έχετε κοιμηθεί ένα γεμάτο 8ωρο, να ξυπνάτε και να νιώθετε σαν να μη κοιμηθήκατε καθόλου; Σε όλους μας έχει συμβεί μία στο τόσο και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβάλουν σε αυτό.

Ξυπνάτε τη λάθος στιγμή: Η διεργασία του ύπνου είναι χωρισμένη σε κύκλους. Οι ώρες, λίγο αφ’ ότου σας πάρει ο ύπνος και λίγο πριν ξυπνήσετε, ονομάζονται REM και είναι η περίοδος που το σώμα χαλαρώνει και είτε προετοιμάζεται να πέσει σε βαθύ ύπνο, είτε μόλις έχει ολοκληρώσει το στάδιο του βαθύ ύπνου και ετοιμάζεται να ξυπνήσει. Είναι επίσης οι ώρες που βλέπετε όνειρα. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης νύχτας όμως, το σώμα πέφτει σε πολύ βαθύ ύπνο, ο οποίος αν κοπεί βίαια, μπορεί να έχει ως συμπτώματα έναν ελαφρύ αποπροσανατολισμό, πονοκέφαλο, αδυναμία και ένδειξη σωματικής κόπωσης. Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθήστε να μελετήσετε λίγο το πώς φέρεται το σώμα σας κατά τη διάρκεια του ύπνου και να ρυθμίσετε τις ώρες που πέφτετε για ύπνο ανάλογα, ώστε να μπορείτε να ξυπνάτε ξεκούραστες και ανανεωμένες κάθε πρωί.

Εξωγενείς παράγοντες: Δεν έχει σημασία αν κοιμάστε αρκετές ώρες ή αν η ποιότητα του ύπνου που κάνετε δεν είναι καλή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου που κάνετε, όμως το φως στο δωμάτιο (ακόμη κι από το κινητό σας!), οι θόρυβοι του περιβάλλοντος, αν έχετε πιει καφέ ή κάποιο αλκοολούχο ποτό λίγες ώρες πριν, καθώς και το αν επιλέγετε να κοιμηθείτε με κάποιον που κάνει επίσης άστατο ύπνο (όπως το κατοικίδιο σας ή τον αγαπημένος σας, αν έχετε ενδείξεις πως κάνει άστατο ύπνο).

Hangover… φαρμάκων: Υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας και να προκαλέσουν υπνηλία που μπορεί να διαρκέσει ως και το επόμενο πρωί. Αν βρίσκεστε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν και κατά πόσο μπορεί αυτή να είναι η αιτία, καθώς και το τι μπορείτε να κάνετε.

Πρόβλημα υγείας: Υπάρχουν κάποιες ιατρικές παθήσεις, όπως η υπνική άπνοια , οι οποίες  μπορεί να σας δημιουργούν πρόβλημα εν αγνοία σας. Ψυχολογικές παθήσεις, επίσης, όπως η κατάθλιψη, η οποία σας δημιουργεί την αίσθηση πως δεν έχετε καθόλου ψυχικά αποθέματα ενέργειας, μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο.

Το βιολογικό σας ρολόι πάει λάθος: Αν έχετε συνηθίσει σε μια ζωή με έντονους ρυθμούς ή αν παλαιότερα συνηθίζατε να κοιμάστε το χάραμα, μπορεί το σώμα σας να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Προσπαθήστε να έχετε ένα πρόγραμμα το οποίο θα τηρείτε, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να συγχρονιστεί με αυτό.
source: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου