Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Τα 4 μυστικά της σωστής επικοινωνίας




Αγαπημένη, όλοι οι ειδικοί σύμβουλοι σχέσεων και οι ψυχολόγοι έχουν πλέον καταλήξει στην εξής διαπίστωση: όταν τσακώνεσαι με τον καλό σου, δεν έχει σημασία ο λόγος για τον οποίο τσακώνεστε, αλλά το πώς λύνετε τα θέματα σας.
Μελέτες δείχνουν ότι η υγιής επικοινωνία όχι μόνο οδηγεί σε μια δυνατή σχέση, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την σωματική και πνευματική υγεία των δύο συντρόφων.
Ωστόσο, η υγιής επικοινωνία με τον καλό σου απαιτεί αφοσίωση και σκληρή δουλειά και από τους δυο σας, αφού πρόκειται για ένα ζωτικό κομμάτι της σχέσης σας. Ακόμα και αν είστε πολύ αγαπημένοι και δεν τσακώνεστε συχνά ή δεν έχετε σοβαρά προβλήματα, αξίζει να αλλάξετε μερικά επικοινωνιακά μοτίβα στην συμπεριφορά σας που πολύ συχνά λειτουργούν υποσυνείδητα και ενεργοποιούνται αντανακλαστικά!
Αλλά για να μην τα λέμε έτσι θεωρητικά γιατί ξέρω ότι θέλεις να δεις και εσύ τι θα κάνεις, σου λέω ότι η φίλη επιστήμη μας βγάζει για ακόμα μία φορά ασπροπρόσωπες και μας δίνει τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι ένα ζευγάρι επικοινωνεί υγιώς!

Αποδοχή ότι θα υπάρξουν τσακωμοί.
Οι τσακωμοί σε μία σχέση είναι απλώς αναπόφευκτοι. Αν υπάρχει μεταξύ σας ένας υγιής κώδικας επικοινωνίας πρέπει αυτό να το έχετε αποδεχτεί και να το έχετε δεχτεί ως κάτι δεδομένο και απολύτως φυσιολογικό. Όταν τα ζευγάρια σταματήσουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποφύγουν έναν καυγά, γίνονται πολύ πιο «ανοιχτά» και επινοητικά στο να βρουν λύσεις. Από τους καυγάδες και τις συζητήσεις του παρελθόντος και του παρόντος, «εκπαιδεύονται» για το μέλλον, βελτιώνοντας συνεχώς τη μεταξύ τους επαφή. Και αυτή η «εξελιγμένη» επαφή γίνεται βάση της μεταξύ τους επικοινωνίας και συνεννόησης ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα ή υπάρχουν εντάσεις.
Αξιοποίηση του τσακωμού.
Το να μάθεις να επικοινωνείς σωστά είναι σαν να μαθαίνεις μια καινούργια δεξιότητα. Μέρος της μαθησιακής διαδικασίας, λοιπόν, είναι να εντοπίσεις τι πάει καλά και τι όχι. Με λίγα λόγια, είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που παίρνεις μετά από έναν καυγά προκειμένου να σκεφτείς μόνη σου τι μπορείς να μάθεις από αυτή τη διαμάχη, πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή πώς θα μπορούσατε να την έχετε χειριστεί καλύτερα. Κάθε υγιής τσακωμός μπορεί και πρέπει να είναι ένα πολύτιμο μάθημα για τη σχέση σας, που σας πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω και σας βοηθά για το μέλλον.
Επιθυμία για επιδιόρθωση της ζημιάς.
Αν σε ενδιαφέρει μια υγιής επικοινωνία στη σχέση σου ώστε να υπάρχει μεταξύ σας εμπιστοσύνη και κατανόηση, είναι πολύ σημαντικό να επιδιορθώνεις τις ζημιές που αφήνει πίσω του ένας καυγάς. Ζήτησε συγνώμη αν έχεις πει ή κάνει κάτι που τον πρόσβαλε ή τον στενοχώρησε, κάν΄του μια αγκαλιά, κάνε ένα αστείο ή οτιδήποτε άλλο ξέρεις πως θα του δείξει ότι θέλεις να το ξεχάσετε, να τα «ξαναβρείτε» και να πάτε παρακάτω.
Η καλή πρόθεση.
Ανεξάρτητα από το αν έχει κάνει ο άλλος κάτι που πραγματικά σε στεναχωρεί ή σε θυμώνει, είναι πολύ καθοριστικό για το αν θα καταφέρετε να λύσετε το θέμα αυτό το να υποθέτεις ότι απέναντι σου έχει πάντα καλή πρόθεση. Το να μη θεωρείς, λοιπόν, ότι ο άλλος κάνει κάτι σκόπιμα ή ότι έχει κάποιο δόλο είναι πολύ σημαντικό για να ξεπεράσεις το οτιδήποτε. Έχει μεγάλη σημασία γιατί όντως κάνει μεγάλη διαφορά το να πιστεύεις βαθιά μέσα σου –παρά τα νεύρα σου – ότι το «σφάλμα» του έγινε κατά λάθος ή από αμέλεια και όχι επί τούτου.
Αν βλέπεις ότι αυτά δεν τα έχετε στην επικοινωνία σας σαν ζευγάρι, καλό θα είναι συζητώντας μαζί του ώστε να τα καλλιεργήσετε από κοινού αφού όπως έχεις ήδη καταλάβει: τσακώνεστε και θα τσακώνεστε! Το θέμα είναι το πώς, γιατί κάθε τσακωμός είτε χτίζει ή γκρεμίζει λίγο λίγο τη γενικότερη μεταξύ σας επικοινωνία!
source:marymary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου