1. Kale και σπανάκι
Αυτά τα δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο, είναι από τα πιο θρεπτικά που υπάρχουν. Το kale είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει την καλή υγεία του δέρματος και των ματιών και βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μία μερίδα kale είναι επίσης μία καλή πηγή φυτικών ινών και έχει περίπου τόση βιταμίνη C όσο κι ένα πορτοκάλι. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε λουτεΐνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και της τύφλωσης που μπορεί να προκληθεί με το πέρασμα της ηλικίας.
2. Κινόα
Γεμάτη με φυτικές ίνες και πρωτεινη, η κινόα είναι ένα από τα καλύτερα δημητριακά που μπορείς να φας. Στην πραγματικότητα είναι το μόνο δημητριακό που είναι επίσης ολοκληρωμένη πρωτεϊνη, και μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά τόσο σε ένα γλυκό πρωινό όσο και σε ένα αλμυρό πιάτο.
3. Ψάρι
Τρώγοντας ψάρι, μειώνεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, Alzheimer, εγκεφαλικού, διαβήτη και αρθρίτιδας. stroke, diabetes and arthritis. Ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα και η σαρδέλα σου παρέχουν τα πιο υγιεινά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
4. Φασόλια
Τα όσπρια, όπως τα μαύρα φασόλια, οι φακές, οι γίγαντες, μπορούν να σου παρέχουν 17 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι και είναι επίσης καταπληκτική πηγή πρωτεΐνης, αν είσαι χορτοφάγος. Είναι επίσης γεμάτα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο και έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον καρκίνου του μαστού και του εντέρου.
5. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όπως ακριβώς και το ψάρι, και τα αμύγδαλα περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία βοηθούν να μειώσεις την κακή χοληστερόλη και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Θυμήσου όμως να τρως τους ξηρούς καρπούς με μέτρο.
6. Γλυκοπατάτες
Είναι μία από τις καλύτερες πηγές βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Α, απαραίτητη για την προστασία του δέρματος, των ματιών, του αναπνευστικού, ουροποιητικού και εντερικού σου συστήματος.
7. Μούρα
Τα μούρα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την όραση και τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνουν τις φλεγμονές, καταπολεμούν τη γήρανση και προλαμβάνουν τον καρκίνο.
8. Βρώμη
Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
9. Μήλα
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει ο σοφός λαός και δεν έχει άδικο. Τα μήλα είναι γεμάτα με ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από το να καταστραφούν και αυτά σε αντάλλαγμα προλαμβάνουν τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Επιπλέον, τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι σε βοηθούν να παραμείνεις χορτάτη.
10. Γιαούρτι
Πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
source:joytv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου