Άσχημα τα νέα για τις λιγότερο αισιόδοξες γυναίκες, αφού φαίνεται ότι η γνώμη που έχουν οι φίλες τους για το δικό τους σώμα, επηρεάζει και τη δική τους άποψη. «Όσο περισσότερο βλέπουν πόσο δυσαρεστημένη είναι η φίλη τους με το σώμα τους, τόσο πιο δυσαρεστημένες είναι και οι ίδιες για το δικό τους» λέει η Louise Wasylkiw, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Mount Allison University στον Καναδά. «Για παράδειγμα, νομίζω ότι η φίλη μου αισθάνεται άσχημα, ως εκ τούτου, η εμφάνιση είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να αισθάνομαι κι εγώ άσχημα» συμπληρώνει η Wasylkiw.
Ωστόσο, η Wasylkiw ήταν ενθουσιασμένη μόλις ανακάλυψε ότι οι συζητήσεις περί γυμναστικής είχε θετική επίδραση. «Η αρχική μας σκέψη ήταν ότι η συζήτηση για την άσκηση προσανατολίζει τις γυναίκες να σκέφτονται τι μπορεί να κάνει το σώμα τους, αντί να εστιάζουν στο πώς μοιάζει» εξηγεί και καταλήγει «Αν οι φίλες μοιράζονταν μεταξύ τους τις κοινές σωματικές δραστηριότητες, αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο τόσο στη φιλία όσο και στην κάθε γυναίκα ξεχωριστά». Την επόμενη φορά λοιπόν που η κολλητή σου θα σου πει ότι μόλις τελείωσε τη γυμναστική, ρώτα την πώς πήγε αφού μπορεί να ωφελήσει και τις δυο σας. Στο μεταξύ, μάθε με ποιους τρόπους μπορείς να αλλάξεις την αρνητική εικόνα που έχεις για το σώμα σου:
1. Αναγνώρισε και σταμάτα την συζήτηση για τα κιλά
«Αν μία γυναίκα πει ΄είμαι παχιά” τότε η άλλη θα νιώσει ότι πρέπει να απαντήσει ΄όχι, εγώ είμαι παχιά. Έχεις δεις τα πόδια μου;’» λέει η Robyn Silverman, Ph.D., ειδικός στην εικόνα του σώματος και συγγραφέας του Good Girls Don’t Get Fat: How Weight Obsession Is Messing Up Our Girls. «Στη συνέχεια γίνεται θέμα ποια έχει τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα» προσθέτει η ειδικός. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και οι γυναίκες που δεν έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους, αναγκάζονται να υιοθετήσουν αυτή την στάση και στο τέλος πιστεύουν ότι έχουν όντως θέμα. Αν η παρέα αγαπάει την κουβέντα για τα κιλά, η Silverman προτείνει να αστειευτείς και να αλλάξεις θέμα. Αν πάλι, κάποια φίλη σου επιμένει να μιλάει για αυτό, ήρθε η ώρα να της μιλήσεις και να της εξηγήσεις ότι αυτό δεν βοηθά καμία από τις δυο σας.
2. Βάλε τη δράση πριν από την εμφάνιση
Μη εστιάζεις στο πώς μοιάζει το σώμα σου αλλά στο τι μπορεί να κάνει. Δεν σου αρέσουν οι μηροί σου; Μπορούν όμως να σε βγάλουν ασπροπρόσωπη στο μάθημα zumba!
3. Βρες ποια είναι τα αγαπημένα μέρη του σώματός σου
Αν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και βρίσκεις μόνο ελαττώματα, υποβιβάζεις ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου. «Βρες ένα σημείο του σώματός σου που αγαπάς – τα πόδια, το στήθος, τους γλουτούς – και πες δυνατά πόσο σου αρέσει. Αν πεις “τα πόδια μου δείχνουν τέλεια με αυτό το τζιν” θα νιώσεις καλύτερα και μόνο που το ακούς» τονίζει η ειδικός.
4. Κόλλα post it
Μην περιμένεις να αρχίσεις να μιλάς και να σκέφτεσαι θετικά για την εμφάνισή σου αμέσως. Για να βοηθηθείς όμως, μπορείς να συγκεντρώνεις σε post it κάθε κομπλιμέντο που σου κάνουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να τα κολλάς στον καθρέφτη σου. Σιγά σιγά η αυτοπεποίθησή σου θα αυξηθεί και θα πιστεύεις όλα όσα λες και ακούς για το σώμα σου.
5. Ονόμασε αυτόν που σου μειώνει την αυτοπεποίθηση
Συχνά, η αρνητική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας δεν προέρχεται από εμάς τους ίδιους αλλά από τρίτους. Μπορεί στο γυμνάσιο, ο Κώστας να σου είπε ότι έχεις στραβά πόδια ή η θεία σου να τονίζει κάθε φορά που σε βλέπει ότι έχεις ανοιχτή λεκάνη. «Δεν είναι η φωνή σου ούτε η αλήθεια, γι” αυτό ονόμασε αυτόν που σε μειώνει και προχώρα μπροστά» συμβουλεύει η ειδικός.
6. Βάλε πιο ψηλά τον εαυτό σου
«Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς κάτι πολύ άσχημο για εσένα, καλύτερα να αναρωτηθείς αν θα έλεγες ποτέ κάτι τέτοιο σε κάποιον που αγαπάς. Θα το έλεγα αυτό στη μητέρα ή την αδερφή μου;» υπογραμμίζει η Silverman και καταλήγει «Αν δεν φαντάζεσαι ότι θα έλεγες κάτι τόσο άσχημο σε κάποιον άλλον, τότε πώς μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι στον ίδιο σου τον εαυτό;»
source:joytv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου