Ποιοι είναι λοιπόν οι μεγαλύτεροι εχθροί του χαμόγελού σου και πως θα τους αντιμετωπίσεις;
-Τροφές που «λεκιάζουν» τα δόντια, όπως:
Μούρα: είναι σίγουρα ιδιαίτερα θρεπτικά, αλλά είναι και τόσο πλούσια σε χρωστικές ουσίες, αυτές που τους δίνουν τα τόσο πλούσια χρώματά σου, που υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν ανάμεσα στο σμάλτο των δοντιών σου και να αφήσουν μια πλούσια στρώση χρώματος. Και σίγουρα το τελευταίο που θα ήθελες είναι…. μπλε δόντια βαμμένα από μύρτιλα!
Πατζάρια: ισχύει ότι και με τα μούρα. ξέρεις πόσο δύσκολα ξεβάφει ένα ρούχο αν πέσει πάνω του χυμός πατζαριού.. Φαντάσου τι μπορούν να κάνουν στα δόντια σου. Για να αποφύγεις τον χρωματισμό, πλύνε όσο το δυνατόν νωρίτερα τα δόντια σου με απαλές κινήσεις και αρκετή οδοντόκρεμα.
Κρακεράκια (ναι,και κι όμως!): πολλά κρακεράκια περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ο οποίοι μετατρέπονται σε ζάχαρη και γίνονται η χαρά των βακτηριδίων που ζουν στη περιοχή.
Ξύδι μπαλσάμικο: εκτός του ότι έχει χρωστικές ουσίες, έχει και όξινες, οι οποίες διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών με αποτέλεσμα το χρώμα να εισχωρεί πολύ πιο γρήγορα και άμεσα.
Πίκλες: Αυτή η ξινή γεύση που τόσο αγαπάς στην πραγματικότητα είναι όξινη, κάτι που σημαίνει πως διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών και προκαλεί χρωματισμό.
Καφές, ζαχαρούχα ποτά και τσάι: Ο καφές μάλιστα σε συνδυασμό με τη ζάχαρη κάνει τα δόντια πιο «κολλώδη» με αποτέλεσμα να μένει περισσότερη τροφή στην επιφάνειά τους δημιουργώντας άλλα στοματικά προβλήματα (όπως τερηδόνα ή πλάκα).
Σάλτσα ντομάτας: Επειδή οι ντομάτες είναι όξινες και έχουν και έντονο χρώμα, τόσο η σαλάτα ντομάτας όσο και η κετσαμπ μπορούν να προκαλέσουν χρωματισμό ή διάβρωση του σμάλτου.
-Οι… κακές συνήθειες:
Ναι, Βουρτσίζεις τα δόντια σου, αλλά με το λάθος τρόπο: Το να βουρτσίζεις τα δόντια σου γρήγορα και πολύ δυνατά ερεθίζει τα ούλα σου, τα κάνει ευαίσθητα στο κρύο, μέχρι και να δημιουργήσει «κουφάλες». Ειδικά αν έχεις φάει κάτι όξινο πριν καλό θα ήταν να ξεπλύνεις πρώτα το στόμα σου με νερό και να περιμένεις λίγη ώρα, αφού όπως είπαμε και πιο πάνω τα οξέα των τροφών μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα να κάνεις περισσότερο κακό, απ’ ό, τι καλό βουρτσίζονταά τα αμέσως.
Καπνίζεις: Το ξέρεις δε χρειάζεται να στο πούμε, η πίσσα και η νικοτίνη σταδιακά χρωματίζουν τα δόντια σου και κάνουν κακό στα ούλα σου, για να μην αναφέρουμε τι κάνουν στην αναπνοή ή την γενικότερη υγεία σου.
«Τρίζεις» τα δόντια σου: Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να «τρίζουμε» τα δόντια μας, δηλαδή να τα σφίγγουμε και να τα τρίβουμε μεταξύ τους. Η πίεση όμως που ασκείται στην επιφάνεια του δοντιού μπορεί να δημιουργήσει ραγίσματα στα δόντια σου, κάνοντάς τα ιδιαίτερα ευάλωτα σε άλλους παράγοντες που προκαλούν χειρότερη οδοντική ζημία.
Δαγκώνεις τα νύχια σου: Ένα άλλο σύμπτωμα άγχους είναι τα να «τρως» τα δόντια σου,, όμως εκτός του ότι μεταφέρεις στο στόμα σου ένα σωρό μικρόβια που είναι μαζεμένα κάτω από το νύχι, ταυτόχρονα τραυματίζεις και τις εξωτερικές στιβάδες των δοντιών σου.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν:
Φρόντισε να βουρτσίζεις τα δόντια σου τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα προσέχοντας όλα τα παραπάνω και να χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα ιδιαίτερα μετά το βραδινό και προτίμησε μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα αντί για μια απλή η οποία θα σου προσφέρει βαθύ καθαρισμό, χωρίς το φόβο πως θα τραυματίσουν τα δόντια ή τα ούλα σου.
Πρόσθεσε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, καρόττα και αχλάδια στη διατοφή σου, καθώς αποδεδειγμένα βοηθάνε τα δόντια σου να λευκανθούν φυσικά.
Πρόσθεσε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα στο μενού σου, καθώς το ασβέστιο που περιέχουν θα προστατεύσει τα δόντια σου.
Μείνε πιστή στα ραντεβού σου με τον οδοντίατρο. Μπορεί να μην είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία, είναι όμως απαραίτητη ώστε να ελέγχεις την κατάσταση των δοντιών σου και να μπορείς να προλάβεις το οποιήποτε πρόβλημα νωρίς.
source:joytv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου