Σελίδες

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΣΑΙ;

ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΣΑΙ;


Είσαι τελειομανής; Τι απαντάς ειλικρινά σε αυτή την ερώτηση; Πιθανότατα, δίνεις θετική απάντηση και το χαίρεσαι κιόλας. Κακώς! Πολύ κακώς!
Αγαπημένη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η τελειομανία τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται από τον επαγγελματικό κυρίως περίγυρο ως ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό ενός συνεργάτη, ως μία από τις καλύτερες αρετές για να είναι κανείς επαγγελματίας και για να είναι κανείς φιλόδοξος.
Ωστόσο, μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι η τελειομανία σου είναι κάτι που λειτούργει παντού και πάντα θετικά γιατί σε κινητοποιεί, αφού οι ειδικοί πλέον την αντιμετωπίζουν σαν τη συνηθέστερη νεύρωση της εποχής μας που έχει μερικές πολύ σοβαρές συνέπειες. Τι εννοώ;
Σε κάνει αναβλητική.
Περιμένοντας να βρεις την καλύτερη λύση, τις ιδανικότερες συνθήκες, τον καταλληλότερο χρόνο ή θέλοντας να αποφύγεις την σκληρή δουλειά προκειμένου να αποφύγεις μια αποτυχία, έχεις την τάση να αναβάλλεις κάτι επίτηδες. Μπορεί να μην το κάνεις συνειδητά, αλλά συχνά αφήνεις για μετά πράγματα που νομίζεις ότι αν τα κάνεις τώρα δεν θα τα κάνεις όσο καλά θα ήθελες. Αυτή η αναβολή μπορεί να διαρκεί και χρόνια ολόκληρα για πιο σοβαρούς στόχους!

Κάνεις κακό στον εαυτό σου.
Αν είσαι τελειομανής, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις παραμελήσει τον εαυτό και την υγεία σου. Δεν κοιμάσαι καλά, δεν τρως καλά και έχεις ένα μόνιμο άγχος. Αποτέλεσμα; Κακή διάθεση, μειωμένη πνευματική διαύγεια, αίσθημα κόπωσης έως και προβλήματα υγείας, ψυχοσωματικής φύσης τις περισσότερες φορές.

Έχεις μεγάλο πρόβλημα με τις προσωπικές σου σχέσεις.
Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό που πάντα δίνει μια οξύτητα στο χαρακτήρα μας, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να μοιάζουμε σνομπ, απόμακροι, ψυχροί ή πολύ αυστηροί. Με λίγα λόγια, δεν το λες και ό,τι πιο ελκυστικό! Επιπλέον, αυτά είναι χαρακτηριστικά που κάνουν πολύ δύσκολο και το να σε πλησιάσει κάποιος και το να συνδεθεί μαζί σου γιατί του προβάλεις πολύ μεγάλες προσδοκίες και τον επιφορτίζεις –ακόμα και χωρίς να το θέλεις –με το άγχος του να μην φανεί «λίγος» και να μην σε απογοητεύσει.
Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά της τελειομανίας;
  • Ακόμη κι αν κάνεις κάτι που δε σε ενδιαφέρει καθόλου, σου είναι αδιανόητο το να μην είσαι η καλύτερη.
  •  Ενοχλείσαι πολύ εύκολα από τα πάντα και κάνεις οξύτατη κριτική.
  •  Δεν υπολογίζεις κανένα κόστος. Προτιμάς να θυσιάσεις τον ύπνο σου, την ώρα του φαγητού σου, τον λίγο ελεύθερο χρόνο σου από το να αφήσεις κάτι να είναι λιγότερο καλό απ' όσο πιστεύεις εσύ ότι μπορεί να γίνει.
  •  Δεν έχεις «γκρίζα ζώνη». Όλα κινούνται στα δύο άκρα: καλό-κακό, ναι-όχι, σωστό- λάθος, όλα-τίποτα.
  • Είσαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σου. Ακόμα και αν όλοι είναι ενθουσιασμένοι με κάτι που έχεις κάνει και δέχεσαι συγχαρητήρια, εσύ δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις βρει κάτι που δεν πήγε όπως ακριβώς το είχες υπολογίσει.
  • Αναρωτιέσαι πάντα τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά για να είναι κάπως αλλιώς το αποτέλεσμα.
Τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις;
Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα είναι να αντιμετωπίσεις τη «ρίζα του κακού». Μάλιστα στατιστικά φαίνεται να είναι τρεις οι βασικοί παράγοντες που ευνοούν την τελειομανία.

Η αίσθηση ανασφάλειας. Για κάποιους ανθρώπους, η τελειομανία ξεκινά από κάποιου είδους διάκριση που έχουν αντιμετωπίσει σε νεαρή ηλικία, η οποία τους δημιούργησε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Σαν αποτέλεσμα, αποκτούν την ανάγκη να αποδεικνύουν συνεχώς την αξία τους στους γύρω, αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Οι κοινωνικές απαιτήσεις.Όλοι μεγαλώνουμε σε χώρους-σχολικούς, πανεπιστημιακούς, επαγγελματικούς- που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πολύ έντονου ανταγωνισμού και αξιολογούν αποκλειστικά και μόνο την παραγωγικότητα και την επιτυχία. Είναι απαιτούμενο να έχεις υψηλά επίπεδα απόδοσης για να αισθάνεσαι αποδεκτή και αυτό το στρες της αποτυχίας ευνοεί τρομερά την ανάπτυξη της τελειομανίας .

Η ανεξέλεγκτη επιθυμία για άνοδο και εξέλιξη.Αν η επαγγελματική εξέλιξη και η κοινωνική άνοδος είναι η απόλυτη προτεραιότητα σου, είναι σχεδόν αναπόφευκτο το να απαιτείς η ίδια από τον εαυτό σου την τελειότητα. Το να είσαι συνεχώς η καλύτερη δυνατή εκδοχή σου σε ό,τι και αν κάνεις, είναι για σένα το « μίνιμουμ» για να μην αισθανθείς αποτυχημένη.
Μην κάνεις το λάθος να θεωρήσεις την τελειομανία το μεγαλύτερο προσόν σου και ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό αν αισθάνεσαι ότι το χαρακτηριστικό σου αυτό καθορίζει ολόκληρη τη ζωή σου!
source;marymary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου