Σελίδες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΟ ΣΟΥ..




Κανένας από εμάς δεν θέλει να είναι θυμωμένος, αλλά πολύ συχνά όλοι μας -είτε το θέλουμε, είτε όχι- καταλήγουμε να είμαστε και μάλιστα πάρα πολύ! Το ερώτημα είναι: γιατί; Αφού ο θυμός είναι ένα συναίσθημα αρνητικό, "βαρύ" και ψυχοφθόρο, γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε;
Η σύγχρονη ψυχολογία υποστηρίζει επί του θέματος ότι ο θυμός, αν και αρνητικός και δύσκολος, έχει τον τρόπο να μας έλκει, αφού μας δίνει και μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, που τον καθιστούν το μεγαλύτερο οχυρό μας.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το αίσθημα του θυμού. ..
  • μας προσφέρει μια αίσθηση ανωτερότητας σε σχέση με κάποιον ή με κάτι που μας θύμωσε, αφού παίρνουμε μια ενεργητική στάση απέναντι του και δεν αισθανόμαστε αβοήθητα "θύματα".
  • καλύπτει ουσιαστικότερα συναισθήματα όπως αίσθημα άγχους, φόβου ή ανησυχίας που μπορεί να νιώθουμε και μας τοποθετούν σε μία ασταθή και ανασφαλή θέση σε σχέση με τους γύρω μας, αλλά και με τον εαυτό μας. Μας επιτρέπει δηλαδή να κάνουμε "συναισθηματικές υπεκφυγές" και να παραμένουμε σε άρνηση.
  • μας δίνει μια - έστω και στιγμιαία ή λανθασμένη - στιγμιαία αίσθηση ελέγχου, αφού πιστεύουμε ότι μπορούμε τρομάζοντας τους γύρω να κερδίσουμε το σεβασμό τους ή να τους πείσουμε να κάνουν ό,τι εμείς θέλουμε.
Και ενώ από ό,τι φαίνεται ο θυμός είναι πολύ βολικός για να του αντισταθούμε, κρύβει και ένα πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο αν δεν τον διαχειριστούμε σωστά: να γίνει ανεξέλεγκτος και να μας κυριεύσει! Οι ψυχολόγοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αισθάνεσαι θυμό, αλλά πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου στο πώς τον εκφράζεις ώστε να αποφύγεις να δράσεις παρορμητικά ή ακόμα κα βίαια. Στη σχετική βιβλιογραφία, κάνουν λόγο για "φίλτρο" στο θυμό που δημιουργείται από εσένα κάνοντας η ίδια τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου. Αναρωτήσου λοιπόν:
  • Τι σε έχει θυμώσει πραγματικά;
  • Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα;
  • Είναι δικό σου πρόβλημα ή σου το δημιουργεί κάποιος άλλος;
  • Τι μπορείς να κάνεις για να το λύσεις;
  • Πώς μπορείς να εκφράσεις τον θυμό σου χωρίς να αισθανθείς μετά ενοχές;
  • Για την αντίδραση σου αυτή θα μετανιώσεις σε λίγο ή θα πρέπει μετά να ζητήσεις συγνώμη από κάποιον;
  • Είσαι επιθετική με κάποιον τρόπο;
  • Τι απώλειες μπορεί να έχεις αν αντιδράσεις θυμωμένα και απερίσκεπτα;
Αγαπημένη, οι ερωτήσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σε κάνουν να σταματήσεις να νιώθεις θυμωμένη, αλλά μπορούν να σε κάνουν να δεις καθαρά πώς μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο για σένα την ίδια όσο κα για τους γύρω σου. Μόλις, λοιπόν, αισθανθείς ότι έχεις φτάσει σε "κόκκινο", σταμάτα για λίγο, πάρε δέκα βαθιές ανάσες εκπνέοντας σταθερά και σκέψου!
Σε τελική ανάλυση, πρέπει να καταλάβεις και να αποδεχτείς ότι στο θέμα του θυμού σου έχεις μόνο δυο επιλογές: ή να τον κρατήσεις μέσα σου ή να τον εκφράσεις. Στην πραγματικότητα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς η πρώτη επιλογή που τον «μασάς» δεν είναι υγιής και σίγουρα δεν μπορεί να είναι η γενική σου στάση, αφού ο θυμός συσσωρεύεται μέσα μας και το πιθανότερο είναι να καταλήξεις σε μία ημίτρελη κατάσταση με τα νεύρα σου σπασμένα ή σε μια χρόνια μελαγχολία.
Και φτάνουμε στη δεύτερη επιλογή: τον εκφράζεις. Καν’ το! Μην φοβάσαι το θυμό σου και μην τον ενοχοποιείς αλλά χειρίσου τον με κριτήριο την δική σου ηρεμία και ισορροπία και την προστασία των σχέσεων σου με τους γύρω!
source:marymary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου