Σελίδες

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πέντε τροφές που τρως λάθος (και πώς θα τις φας σωστά)





Αν συνηθίζεις να τρως τις φράουλες κομμένες σε φέτες και τις ντομάτες ωμές, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις τις συνήθειές σου. Μπορεί να νομίζεις ότι ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεις μερικές τροφές δεν παίζει κάποιον ρόλο, αλλά όπως δείχνουν αρκετές έρευνες, έχει αντίκτυπο στη συνολική διατροφή σου. Μάθε λοιπόν ποιες πέντε τροφές δεν τρως όπως θα έπρεπε και ποιος είναι ο σωστός τρόπος.

Λαχανικά

Το συχνότερο λάθος που μπορείς να κάνεις όσον αφορά τα λαχανικά είναι να τα βράσεις ή να τα βάλεις στα μικροκύματα, ενώ ο πιο σωστός τρόπος είναι να τα μαγειρέψεις στον ατμό. Όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη από το University of Illinois at Urbana-Champaign, ο ατμός βοηθά το μπρόκολο να διατηρήσει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες περισσότερο από κάθε άλλον τρόπο μαγειρέματος. Η σουλφοραφάνη – μια ένωση των φυτών με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες – είναι πλούσια στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η ρόκα. Το ένζυμο μυροζινάση είναι αναγκαίο για να απελευθερώσει την ένωση, αλλά οι περισσότεροι μεθόδοι μαγειρέματος το καταστρέφουν. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι πιο αργό και με λιγότερη θερμότητα, με αποτέλεσμα να μην σκοτώνει τη μυροζινάση, εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Jeffery, Ph.D.

Φράουλες

Αν συνηθίζεις να κόβεις σε φέτες τις φράουλες, καλύτερα να αρχίσεις να τις τρως ολόκληρες. Οι ολόκληρες φράουλες περιέχουν 8% έως 12% περισσότερη βιταμίνη C από τις κομμένες σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη μελέτη του 2011. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη C αρχίζει να εξασθενεί όταν εκτεθεί σε φως και οξυγόνο. Η ίδια μελέτη προτείνει να φυλάσσονται οι φράουλες στο ψυγείο, ώστε να διατηρείται περισσότερο η βιταμίνη C.

Κρασί

Από τη στιγμή που το κρασί ανοιχτεί, θα πρέπει και να καταναλωθεί, αν θέλεις να διατηρήσει τα οφέλη του. Μελέτη υποστηρίζει ότι όταν το κόκκινο κρασί “αναπνέει” για πάνω από δώδεκα ώρες, τα οργανικά οξέα και οι πολυφαινόλες αρχίζουν να καταρρέουν. Αφήνοντας λοιπόν ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί ανοιχτό το βράδυ, κινδυνεύουν να χαθούν οι ιδιότητές του: μείωση της κατάθλιψης, αύξηση της τεστοστερόνης και ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.

Ντομάτες
Ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ζεσταίνεις τις ντομάτες πριν τις καταναλώσεις. Οι ντομάτες έχουν συνδεθεί με την προστασία των αντρών από εγκεφαλικό, μείωση του κινδύνου του προστάτη και διατήρηση της δύναμης του εγκεφάλου όσο περνούν τα χρόνια. Θερμαίνοντας τις ντομάτες, αυξάνεις τα επίπεδα του πολύ χρήσιμου λυκοπενίου. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μαγείρεψε τις ντομάτες με ελαιόλαδο. Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό, που σημαίνει ότι χρειάζεσαι λιπαρά στη διατροφή σου για να απορροφηθεί σωστά.

Κατεψυγμένα τρόφιμα

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο τα φρέσκα είναι υγιή, αλλά αυτό δεν είναι παρά μια μεγάλη παρανόηση» εξηγεί η Mary Cluskey, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφολογίας στο Oregon State University. Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι δύο στις τρεις περιπτώσεις κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων παρουσιάζουν μεγαλύτερες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Όσο τα λαχανικά και τα φρούτα ωριμάζουν, τα θρεπτικά συστατικά αλλάζουν και χάνονται. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να τα φας όσο έχουν καταψυχθεί σε πρωταρχικό στάδιο ωρίμανσης με τα θρεπτικά του συστατικά ανέπαφα, παρά φρέσκο αλλά χωρίς τα ίδια ωφέλιμα συστατικά.


source:joytv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου