Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αναβλητικότητα: Πώς θα νικήσεις τη συνήθεια που δεν σε αφήνει να προχωρήσεις



Αν και δεν χρειαζόμασταν κάποια έρευνα για να βεβαιωθούμε πως όλοι έχουμε δουλειές που συνεχώς αναβάλουμε, υπάρχουν πλέον και επιστημονικά στοιχεία που κατονομάζουν την κωλυσιεργία ως μάστιγα του σύγχρονου κόσμου.

Η αναβλητικότητα μοιάζει να πηγάζει από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται όταν έρχεται η ώρα να κάνει ο καθένας μας αυτό που αποφεύγει. Ακόμα και η πιο απλή δουλειά μοιάζει βαρετή, κουραστική ακόμα και απειλητική. Τότε, αυτόματα όλοι αποσπώνται από άλλες, πιο ευχάριστες δραστηριότητες για να νιώσουν καλύτερα και να ξεκινήσουν τη δουλειά τους αργότερα, με καλύτερη διάθεση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, γιατί το δυσάρεστο συναίσθημα όλο και μεγαλώνει!

Γι'αυτό και κάθε μέθοδος διαχείρισης του χρόνου δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει αποτελεσματικά τους χρόνια αναβλητικούς ανθρώπους. Η πραγματική λύση του προβλήματος έρχεται μέσα από μια καθολική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης.

Το κέντρο αντιμετώπισης του στρες meQuilibrium προτείνει αποτελεσματικά βήματα για ένα μέλλον χωρίς αναβλητικότητα.

Βρες την αιτία

Το πρώτο βήμα προς τη λύση είναι να προσδιορίσεις την αιτία πίσω από την αναβλητικότητά σου. Τι συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια όταν αντιμετωπίζεις μια δουλειά ή μια δύσκολη κουβέντα; Τι φοβάσαι πως θα γινόταν αν τελικά την έκανες; Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί; Για πολλούς πχ, η τελειομανία και άρα ο φόβος της αποτυχίας είναι ένας κατασταλτικός παράγοντας.

Επιβράβευση αντί για αναβολή
Όταν προκύπτει το πρώτο αρνητικό συναίσθημα, η αντίδρασή σου, όπως είπαμε και πριν, είναι να απασχοληθείς με κάτι άλλο πιο ευχάριστο. Αντί για αυτό, την επόμενη φορά υποσχέσου στον εαυτό σου ένα δώρο αν καταφέρεις να κάνεις μια δουλειά που αναβάλεις. Αντί δηλαδή να αναβάλεις τη δουλειά σου, ανάβαλε την διασκέδαση.

Πρόσεχε τα...παγόβουνα
Από πολύ μικρή ηλικία, καθώς γνωρίζουμε τον κόσμο, γράφουμε μέσα μας τους κανόνες και τα όρια που βλέπουμε μέσα σ'αυτόν. Αυτά ακριβώς τα όρια μπορεί να σε κρατούν πίσω και τώρα. Παραδείγματος χάριν, αν πιστεύεις, έστω και υποσυνείδητα, ότι η δουλειά σου οφείλει να είναι πάντα τέλεια, τότε ο φόβος ενός αποτελέσματος χαμηλότερο του τελείου, μπορεί να σε μπλοκάρει από κάθε ενέργεια. Αν σκέφτεσαι “αυτό το project είναι πολύ δύσκολο, δε μπορώ να το κάνω” τότε βάζεις από μόνη σου τρικλοποδιά στον εαυτό σου. Αντί για αυτό, πες “Αυτό είναι δυνατόν να γίνει και οι απολαβές από την αρχή κιόλας αξίζουν τον κόπο.” ή ακόμα “Αυτή η δουλειά θα ήταν πολύ δύσκολη για να την κάνει κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει καλύτερος από εμένα για να την αναλάβει!”

Επαναπροσδιόρισέ το
Ο πόνος του να κάνεις τώρα κάτι που είναι δύσκολο είναι πάντα λιγότερος από τον πόνο που θα σου προκαλούν στο μέλλον οι τύψεις σου, αν δεν το κάνεις. Ρώτησε τον εαυτό σου, πώς θα αλλάξει η ζωή και η δουλειά σου αν δεν κάνεις καθόλου την ενέργεια αυτή; Θυμίσου πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η προσπάθειά σου είναι που μετράει περισσότερο απ'όλα. Δεν υπάρχει καλύτερη αμοιβή από αυτή, στο υποσχόμαστε. source:madaefigaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου